Probleme logica

1 Există 9 monede. Din cele 9 monede se ştie că una singură este o monedă falsă. Moneda falsă nu se poate deosebi vizual de celelalte monede reale. Tot ce se ştie despre moneda falsă este că aceasta e un pic mai grea decât o monedă reală. Atenţie, nu e de două ori mai grea astfel încât să-ţi dai seama „la mână” care e moneda falsă. Pentru depistarea monedei false ai la dispoziţie doar o balanţă cu două talere. Cum reuşeşti ca din două cântăriri realizate cu balanţa să identifici moneda falsă?
2 Cinci piraţi pe o insulă trebuie să împartă între ei 100 monede de aur. Împărţirea se face astfel: cel mai în vârstă pirat propune cum să fie împărţite 100 monede, iar apoi fiecare votează “da” sau “nu” metoda. Dacă cel puţin jumătate din ei votează pentru metoda propusă, monedele se împart aşa cum a propus piratul cel mai în vârstă, în caz contrar piraţii îl ucid pe cel mai în vârstă pirat şi procesul începe din nou. Cel mai în vârstă pirat (din cei rămaşi) propune o nouă metodă, apoi iarăşi se votează şi fie se împarte comoara, fie se ucide piratul cel mai în vârstă. Procesul continuă atât timp cât monedele nu sunt împărţite. Să presupunem că tu eşti piratul cel mai în vârstă dintre cinci piraţi. Cum propui să împarţi 100 monede de aur?
3 In garajul sau, un milionar avea masini. Se stie ca dintre ele doar doua nu erau albe, doar doua nu erau verzi si doar doua nu erau rosii. Cate masini avea milionarul in garajul sau?
4 Într-un sat fără electricitate – în care copiii nu au în case computere, tablete sau telefoane – locuiesc şapte fraţi. Primul citeşte o carte, al doilea a plecat să ducă vaca la câmp, al treilea joacă şah, al patrulea rezolvă un rebus dintr-un almanah vechi, al cincilea pune masa, iar al şaselea umflă o minge. Ce face al şaptelea dintre fraţi?
5 Avem 10 saci plini cu monede, fiecare moneda cantareste 10 grame. Un singur sac dintre cei 10 este plin cu monede false. Toate monedele din acest sac sunt false, o moneda falsa fiind mai grea decat una normala cu 1 gram. Avand la dispozitie un cantar foarte exact, de cate cantariri ai nevoie pentru a gasi care este sacul cu bani falsi?
6 Scrieți numărul 810 folosind o singură dată cifrele 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 și 9 și doar operația de adunare.
7 Se dau 80 de monede. Una dintre acestea este falsă, adică este mai uşoară decât celelalte, aspectul ei fiind identic cu cel al monedelor originale. Cum se poate determina moneda falsă din grămadă efectuând 4 cântăriri cu ajutorul unei balanţe fără greutăţi?
8 Tatăl Mariei are cinci fete: Ana, Laura, Adela şi Ramona. Cum o cheamă pe a cincea?
9 Clara Toe s-a născut pe 27 decembrie. Cu toate acestea, ziua ei de naştere este mereu vara. Cum este posibil acest lucru?
10 Eşti într-o cameră fără curent electric şi ai la dispoziţie: o lampă cu petrol, o lampă cu benzină şi o lumânare. Ce aprinzi mai întâi?
Inregistrarile 1 - 10 din 101
Prev 1 2 3  . . . 11 Next